Kunstbeeld

Kunstbeeld

donderdag 19 januari 2017

Art Rotterdam 2011 Dag 5: negen favorieten

Beeldverslag

zondag 13 februari 2011
Vandaag is de laatste dag van Art Rotterdam 2011. Roos van Put selecteerde in de afgelopen vijf dagen haar negen persoonlijke favorieten.


Roos van Put | Naast mijn negen favorieten, selecteerde ik een werk dat ik het minst waardeer: de Art Babes van Daan Samson en Jeronimus van Pelt. Te plat, te veel een-op-een. Soft porno die onder het mom van kunst op deze editie van Art Rotterdam detoneert met andere kunstwerken.

De Art Babes mogen er zijn, daar niet van. Maar door de wijze waarop ze zijn gefotografeerd scoort deze kunst hoog wat betreft goedkoop effectbejag en onder het mom van 'naakt doet het altijd goed' werd dit het kunstwerk waarbij ik me afvroeg wat de artistiek inhoudelijke meerwaarde was. Meer dan wat mooie dames in bevallige poses in schaarse kledij, wordt hier niet getoond. Bovendien: naakt is zó 2010...

Lees meer en bekijk het beeldverslag...


Daan Samson
en Jeronimus van Pelt, Art Babes, 2011

Is het u ook opgevallen dat er de laatste jaren steeds minder seks en alle lichaamsdelen die daarmee samenhangen, opduiken in hedendaagse kunst?
Kunst moet een 'added value' hebben om de aandacht langer dan één seconde vast te houden. Een toegevoegde waarde, die je soms pas ontdekt als je de tijd neemt om kunst te doorgronden.


Amalia Pica @ illy Prize (detail)

Astronauten
Neem bijvoorbeeld het werk van Amalia Pica. Een installatie met een foto van de NASA, waarop een kunstwerk is te zien op de maan. Het enige kunstwerk overigens dat ooit daar terecht kwam. We zien een lijst met namen van astronauten die zijn gestorven. Het spiegeltje voor de foto werpt licht op een detail in het glas, waardoor je een kleine H ziet. Waarin zowel een verwijzing naar God als naar de duivel is te vinden. De H zie je nu op de maan, en zie hier de subtiele humor: het is beter de duivel op de maan te hebben dan op de aarde.

Met goede kunst is het net als met verliefd worden, je valt op iets/iemand zonder dat je direct kunt aangeven waarom, pas later ga je meer ontdekken en neemt de liefde toe. Dit gebeurde bij mijn negen favorieten. Na vijf dagen telkens weer over de beurs te lopen en met geduld kunst te bekijken, zijn dit de kunstwerken die op mijn netvlies zijn gebrand.


Satijn Panyigay @ Van Krimpen


Charles Avery @ Grimm


Marijke van Warmerdam @ Galerie van Gelder

 
Marijn van Kreij @ Paul Andriesse


Pieter Hugo
@ Cokkie Snoei


Monali Meher @ Lumen Travo


David Scher @ Vous Etes Ici


Carolein Smit @ Flatland Gallery


Foto's: Roos van Put

Bekijk ook:

- 12/02/2011 Art Rotterdam 2011 Dag 4: de duurste kunstwerken
- 11/02/2011 Art Rotterdam 2011 Dag 3: de kleinste kunstwerken
-
10/02/2011 Art Rotterdam 2011 Dag 2: Water
- 10/02/2011 Nu te zien in Rotterdam
- 09/02/2011 Impressie Art Rotterdam Dag 1
- 09/02/2011 illy Prize uitgereikt aan Amalia Pica en Erkka Nissinen
Bestel Kunstbeeld nu

Inloggen


Inloggen
Registreren
Wachtwoord vergeten
Wachwoord vergeten
Inloggen