Kunstbeeld

Kunstbeeld

donderdag 19 januari 2017

Opbouw Kunstvlaai 2012

Beeldverslag

donderdag 22 november 2012


Amsterdam | Vrijdag 23 november opende de Kunstvlaai 2012. De organisatie verruilt dit jaar het Westergasterrein voor het Sint Nicolaas Lyceum, nog geen tien minuten lopen van station Amsterdam Zuid. Het voormalige schoolgebouw biedt een sfeervol podium aan meer dan zeventig onafhankelijke kunstorganisaties. Kunstbeeld mocht een kijkje nemen tijdens de opbouw.


 

Nieuwe vormen

Fleur van Muiswinkel en Natasha Ginwala werden door Stichting Kunstvlaai aangesteld als curators. Zij reisden door heel Nederland om te kijken waar kunstenaarsinitiatieven, masteropleidingen beeldende kunst en andere kunstinstellingen zich mee bezig houden. Omdat het culturele veld in Nederland verandert, willen zij met de Kunstvlaai wijzen op nieuwe methoden van (zelf)organisatie in de kunst. Er zijn ook veel internationale kunstinitiatieven uitgenodigd, met als achterliggend idee dat kunstinstellingen van elkaar kunnen leren en elkaar kunnen inspireren.
 

Back to school

Deze editie gaat het minder om de aanwezigheid van objecten en meer om processen, legt Giwala uit. “We bevinden ons natuurlijk nu letterlijk in een school. Het leerproces speelt een belangrijke rol dit jaar. Het gaat nu eens niet alleen om het eindresultaat, maar ook om wat daaraan vooraf gaat. Wat zijn de belangrijke momenten tijdens een opleiding?” Verschillende kunstacademies geven workshops en performances. Ook alternatieve kunstopleidingen, zoals scholen die door kunstenaars worden geleid, krijgen de ruimte. Een voorbeeld is de Canadese Arbour Lake Sghool, waar de studenten ook vakken jazz of bouwkunde kunnen volgen.

Dat iedere instellingen een eigen klaslokaal tot zijn beschikking geeft, kan de bezoeker niet ontgaan:


De openingsceremonie zal in deze gymzaal plaatsvinden


De gang


Schoolbord in het lokaal van
HMK { HotelMariaKapel }


Werken van Roland Sips worden opgehangen in het voormalig handenarbeidlokaal dat aan Stichting Zet is toegewezen


Hier komt de ‘Conversation Room’ waar debatten en Artist Talks plaatsvinden.


De Servicegarage zal in samenwerking met WORM het openingsfeest geven in de soos


Vergeten briefjes in de soos


De muur in het lokaal van Onomatopee wordt gewit. Hier komt een tentoonstelling van vier kunstenaars die werken maken die met geografie te maken hebben.


Op de grond: de maquette van de installatie van Sjoerd van Leeuwen in het lokaal van Nieuwe Vide


Sjoerd van Leeuwen staat klaar om te bouwen. Hij maakt een video-installatie waarin hij een link legt tussen de Hedwigepolder en de opera De Stomme van Portici.


Hoewel de meeste kunstenaars nog flink aan de slag moeten, is een enkeling al klaar
Kees Koomen (blog) gaat wel negentien kunstwerken exposeren in zijn lokaal


Dit kunstwerk is bijna op de plaats van bestemming

Samenwerking

Een ander doel is om kunstinstellingen bij elkaar te brengen en samenwerkingen mogelijk te maken. Zo werken Roodkapje en WORM samen in wat een fietsenstalling moet zijn geweest?MU, KOP, Kunstpodium T, CBK ’s-Hertogenbosch en Landkunst (bkkc brabants kenniscentrum kunst en cultuur) gaan samen het schoolplein omtoveren. Daar is op dit moment nog weinig van te zien.Een ticket voor de Kunstvlaai is twee dagen geldig. En twee dagen zul je minstens nodig hebben, want de school is groot.Foto’s: Sophia Zürcher

Kunstvlaai 2012
23 nov. t/m 2 dec. 2012
Sint Nicolaas Lyceum Amsterdam
Prinses Irenestraat 21, Amsterdam
www.kunstvlaai.nl
 

Wil je alles weten over hedendaagse kunst? Probeer nu 3 nummers voor €17,00!

Gerelateerde artikelen


Bestel Kunstbeeld nu

Inloggen


Inloggen
Registreren
Wachtwoord vergeten
Wachwoord vergeten
Inloggen