Kunstbeeld

Kunstbeeld

dinsdag 24 januari 2017

Momentum 7

Beeldverslag

dinsdag 25 juni 2013


Arjan Reinders | In het Noorse kustplaatsje Moss, 54 kilometer ten zuiden van Oslo, ging 22 juni Momentum 7 van start: de zevende editie van de enige Noorse biënnale voor hedendaagse kunst. Een kleine, overzichtelijke biënnale met twee gezichten.

Momentum 7
22 juni t/m 29 september 2013
Momentum kunsthall
Moss, Noorwegen

www.momentum.no
www.punkto.no

De biënnale vindt plaats in een tot kunsthal omgetoverde oude fabriek. Tijdens eerdere edities deed ook Galleri F15 mee, een schitterend gelegen kunstruimte op het schiereiland Jeløya, net voorbij Moss. Maar net als op allerlei andere plekken in Noorwegen is daar nu een Edward Munch-tentoonstelling te zien, ter viering van het 150ste geboortejaar van de beroemdste kunstenaar die Noorwegen voortbracht. Een poging om nog een leegstaand fabrieksgebouw als locatie bij de biënnale te betrekken, liep op niets uit. In de Momentum kunsthall realiseerden uiteindelijk twee totaal verschillende curatoren twee totaal verschillende tentoonstellingen.
De organisatie van Momentum is in handen van Punkt Ø, een instelling die ook Galleri F15 runt. F15 bestaat sinds 1966 en is erg belangrijk geweest voor de ontwikkeling van de hedendaagse kunst in Noorwegen. Vandaar dat een biënnale in deze regio logischer is dan het op het eerste gezicht misschien lijkt; Noorse kunstliefhebbers weten de weg ernaartoe al decennialang te vinden. Dankzij Momentum komen daar steeds meer buitenlandse kunstliefhebbers bij.Opening @ Momentum kunsthalle
 

Dare 2 love yourself

De Noorse curator Erlend Hammer (1978) vindt dat kunst voor zich moet spreken en bracht op intuïtieve wijze werken bijeen van voornamelijk Noorse kunstenaars. Zijn tentoonstelling ‘Dare 2 Love Yourself’ bestaat vooral uit schilder- en beeldhouwkunst. Zaalteksten en andere achtergrondinformatie ontbreken. Ook in de catalogus houdt Hammer het kort: ‘Ik ben niet geïnteresseerd in concepten, teksten of verklaringen over hoe je naar kunst zou moeten kijken.’Sverre Wyller (NO) en Ane Graf (NO) (midden)Matthew Antezzo (VS)Matthew Antezzo (VS)Sverre Wyller (NO)Matthew Antezzo (VS)Ane Graf (NO)Ane Mette Hol (NO)
Mete Hol krijtte deze ruimte witter dan wit.
Eve K. Tremblay (CA)
Op de stapel boeken wordt een filmpje geprojecteerd van een kind dat handstanden doet in een woonkamer.
Dare 2 Love Yourself: zaaloverzichtPaolo Chiasera (IT)


Paolo Chiasera (IT)Charlotte Wankel (NO)
 

Six Impossible Things

De Zweedse curator Power Ekroth (1971) is juist wél geïnteresseerd in concepten, teksten of verklaringen over hoe je naar kunst zou moeten kijken. Zij laat werk zien van een meer internationale groep kunstenaars, uit onder meer Zweden, Egypte en Rusland. Ook ‘onze eigen’ Gabriel Lester doet mee in deze tentoonstelling met als titel ‘Six Impossible Things Before Breakfast’ (naar Alice in Wonderland). Volgens Ekroth maakt kunst het mogelijk om je ‘het onmogelijke’ voor te stellen.Stine Marie Jacobsen (DK)
Jacobsen vroeg mensen op straat naar scènes van horrorfilms die voor hen traumatisch zijn geweest. En ze liet hen vervolgens die scènes naspelen.
Stine Marie Jacobsen (DK)
Een still uit een nagespeelde scène uit Faces of Death.
zaaloverzichtJohan Zetterquist (SE)Johan Zetterquist (SE)Sergei Bugaev Afrika (RU)Gabriel Lester (NL)
Vier stills uit Lesters nieuwe video The Blank Stare, 2013. Hierin zijn mensen, wezens en geesten in vijf kamers met elkaar verbonden door hun blik in het oneindige. The Blank Stare is ook onderdeel van kunstproject Call of the Mall in Hoog Catharijne
(www.callofthemall.nl).

Bjørn-Kowalski Hansen (NO)
Hansen creëerde een koffiecorner voor zijn zelfontwikkelde koffiemerk Coffiest, dat ook als logo van deze Momentum dienstdoet.
Jan Christensen (DK)
Goran Hassanpour (IR)
De in Iran geboren Zweed Hassanpour maakte deze toren van Babylon van de kitscherige lichtboxjes met watervallen die vaak in Chinese restaurants aan de muur hangen.


Hassan Khan (GB)
Deze korte, dromerige film over een verveeld jongetje is een hommage aan de experimentele Engelse muzikant Bryn Jones, die zich voor zijn muziekproject Muslimgauze in de jaren tachtig liet inspireren door het Israëlisch-Palestijnse conflict.
Verspreid door Moss hangen affiches van kunstenaarscollectief Sex Tags, dat onder meer berucht is van anarchistische barbecuefeestjes op braakliggende terreinen.In het park rond Galleri F15 staan enkele stoelsculpturen van Matthew Antezzo.

Foto's: Arjan Reinders

Wil je alles weten over hedendaagse kunst? Neem nu een abonnement!

Bestel Kunstbeeld nu

Inloggen


Inloggen
Registreren
Wachtwoord vergeten
Wachwoord vergeten
Inloggen