Kunstbeeld

Kunstbeeld

donderdag 19 januari 2017

weblog Roos van Put
weblog Roos van Put

Over obsessies en verzamelingen

Leiden, Verzamelen, De Lakenhal, Fotografie, Jean Baudrillard, Michelangelo, Nara, Verzamelaar

Door Roos van Put - 12-04-2010 - 2 reactiesklik om een oordeel te geven!


Graphic Novel Corridor van Sarnath Banerjee, 2004


Roos van Put | Vorige week zat ik met een bekende Nederlandse kunstverzamelaar in de jury van de Wolvecamp Prijs. Wij raakten aan de praat over het collectioneren. Ik vroeg hem hoe verslavend verzamelen nou is en of hebberigheid een rol speelt. Ik herinnerde me tijdens dit gesprek een tekening uit de Graphic Novel Corridor van Sarnath Banerjee, waarin de auteur Jean Baudrillard citeert en optekent dat verzamelen niet zo veel met het object zelf heeft te maken, maar veel meer met de persoon van de verzamelaar. Deze zou door het verzamelen in feite zichzelf proberen te volmaken, gedreven door een illusie van heelheid. De consequentie: als hij zijn collectie voltooit, is dat een voorbode van zijn eigen dood. Verzamelen – wat dan ook - heeft iets verslavends en obsessiefs. Je moet en je wil en je zal dat ene HEBBEN!


Fotograaf Marc de Haan in actie

Gisteren was ik in museum De Lakenhal in Leiden en Marc de Haan fotografeerde mensen die verzamelen. Hij is hier al een tijdje mee bezig, want de fotowand toonde talloze verzamelaars. Trots met een object uit de privécollectie: variërend van stripboeken tot bezemstelen.
Linksonder: Nicole Roepers van De Lakenhal met een knuffel van Lidy Jacobs

Het project van Marc de Haan hoort op ludieke wijze bij het nieuwere programma over de collectie van De Lakenhal. Dit museum bezint zich op haar positie in de 21ste eeuw en om een nieuwe toekomstvisie te ontwikkelen, wil het eerst het eigen verleden beter leren kennen.


Deze heer verzamelt hedendaagse fotografie en boxers (geen onderbroeken maar honden)


Het resultaat is goed

Daarom staat het jaar 2010 geheel in het teken van de eigen collectie en verzamelgeschiedenis. Onder de titel Werk in Uitvoering is dit project letterlijk in het museum te zien. Op de grote tentoonstellingszaal bevindt zich een industriële rolbaan achter glas. Hierop staan kratjes met daarin objecten uit het depot die nauwkeurig gedocumenteerd en gefotografeerd worden. De bureaus van de medewerkers bevinden zich hier ook, en plein public. Uit de voorwerpen op de band van gisteren blijkt dat het museum nu bezig is met de sectie Aardewerk.

In de andere museumzalen wordt eveneens stil gestaan bij de collectie. Niet alleen bij het pronkstuk van dit museum, het Laatste Oordeel van Lucas van Leyden, maar ook bij andere topstukken staan tafeltjes met daarop een pagina uit het Leidsch Dagblad waarin schrijver Onno Blom uitgebreid in gaat op de geschiedenis van het werk.


Het Laatste Oordeel van Lucas van Leyden ca. 1525-1527


Leidsch Dagblad met artikel over Laatste Oordeel


Staand lezen kan ook


Een leeg tafeltje betekent dat het betreffende schilderij nog wacht op een bespreking

Ook de hedendaagse kunst, hoewel bescheiden, is nu in de museumzalen in een depot presentatie vertegenwoordigd, met onder meer een werk van Maurice Braspenning en Gé Karel van der Sterren.


Collectie Hedendaags met Gé Karel van der Sterren

De Lakenhal heeft in de afgelopen jaren duizenden objecten verzameld, die –zoals in alle musea - veelal een leven in een depot leiden. Hiervan worden er nu 18.000 stuk voor stuk uitgebreid bekeken en geregistreerd, schoongemaakt en gefotografeerd en het publiek kan dat dagelijks meemaken.Bezoekers geven hun mening over de collectie


Collectie Speelgoed


Collectie Speelgoed

Ik was in De Lakenhal om deze collectie-opstelling te zien en om mezelf te laten fotograferen door Marc de Haan met mijn pronkstuk.


Marc de Haan fotografeert


De fotograaf wordt een beetje moe van het wensenpakket van zijn model... En ze luistert niet, zegt hij


Samen de uiteindelijke foto uitkiezen

Ik catalogiseer mijn verzameling zelf door de stukken te fotograferen, de locatie van aankoop op te schrijven en de datum. Hoewel ik zo nu en dan hedendaagse kunst koop, noem ik mezelf geen collectioneur op dat terrein, eerder een liefhebber. Op een populairder front kun je mij wel als een verzamelaar bestempelen. Wanneer ik op reis ben, rust ik niet eer ik heb gevonden wat ik zocht. Ik verzamel namelijk Kunst Kitsch Sneeuwbollen en dan niet van die bollen met de toren van Pisa, maar sneeuwbollen met een kunstwerk er in. Een kunstwerk dat, als je de bol ondersteboven houdt, onder namaaksneeuw bedolven wordt. Ik heb inmiddels een behoorlijke collectie: variërend van de Pietà van Michelango en zijn David tot de Fountainhead van Yoshitomo Nara.


David van Michelangelo


De Pièta van Michelangelo


Fountainhead van Yoshitomo Nara

In De Lakenhal liet ik me fotograferen met het topstuk uit mijn verzameling, de David. Hoe Marc de Haan dat heeft vastgelegd is te zien op de website van De Lakenhal.

www.lakenhal.nl2 Reacties op Over obsessies en verzamelingen

Roos van Put
op 24-01-2011 om 18:26

Aan Miranda: in het Palais de Tokyo Parijs

Miranda
op 14-10-2010 om 11:45

Waar heb je die Nara bol gekocht?

Reageren

Inloggen


Inloggen
Registreren
Wachtwoord vergeten
Wachwoord vergeten
Inloggen
Roos van Put
Woonplaats: Den Haag
Beroep: hoofdredacteur Kunstbeeld (2008-2013)
Blogs: 33
Roos van Put was hoofdredacteur van Kunstbeeld (2008-2012)
Vorige posts

Vluchten in de verbeelding

illustratie uit Alice in Wonderland, door John Tenniel Roos van Put | Recent kreeg ik de vraag van iemand die niet in de kunst werkt wat verbeelding nu precies is. Het was een vraag waarop ik antwoordde met: het vermogen je ergens een...

Als de berg niet naar Mozes komt...

Roos van Put | Recent kopte The Art Newspaper 'London’s museums can do more for UK tourism'. In het artikel werd niet zozeer uitgewijd over de schatten in Britse musea in relatie tot toerisme, maar kreeg het laterale denken in relatie tot...

Hoop en verlangen

 André Kruysen, Uprising as passage, 2011 (detail)Foto: Roos van PutRoos van Put | De decembermaand staat wat mij betreft altijd in het teken van hoop en verlangen. Hoop dat het volgende jaar weer net iets beter wordt dan het voorgaande,...

Colette

Maaike Seegers, MeltwareRoos van Put | Aanstaand weekend ga ik naar Parijs, om de Paris Photo te bezoeken. Een kunstbeurs waar alleen maar fotogaleries aan meedoen. Ik verheug me nu al op dit weekend, Parijs is altijd leuk, zeker in de herfst. Er is...

Vragen waarvan je het antwoord niet op internet vindt

Johan Grimonprez, DIAL H.I.S.T.O.R.Y., 1997Roos van Put | Via een tweet van @LostPainters werd ik vanochtend geattendeerd op een stuk in een Belgische krant met de kop: ‘Vlaamse kunst telt meeste naakt’. Nu was ik dit weekend net in Gent...
» Bekijk alle posts van Roos van Put (33)

Laatste reacties
weblog Roos van Put
Vluchten in de verbeelding
"Niets zo heerlijk als vluchten in de verbeelding." Daar... door Tanja
weblog Roos van Put
Als de berg niet naar Mozes komt...
Denk breder, keer het om ('Mozes komt naar de berg') zet... door Sigrid van Iersel
weblog Roos van Put
Huisvlijt is in
bovenstaande super leuk! Ben al jaren enthousiast met... door Hanni Kuppens
weblog Roos van Put
Verslaafd
Ha Roos, wat een mooie ontdekking! in een andere wereld van... door Frey Feriyanto
weblog Roos van Put
Bericht uit Venetië: NO PHOTO'S!!!
Ja werkelijk vreselijk die Italiaanse suppoosten (overigens... door Alexander, Parijs
Archief
2012 (2)
2011 (17)
2010 (14)
t/m van 12