Kunstbeeld

Contact

donderdag 19 januari 2017

Kunstbeeld in de media

 


Genoemd in AVROTROS Kunstuur

4 januari 2015
In de eerste aflevering van Kunstuur met de nieuwe presentator Lucas de Man wordt Kunstbeeld genoemd. Hij verwijst naar het winternummer van Kunstbeeld.
Bekijk de aflevering hier terug.

 Verwijzing naar het winternummer in De Volkskrant

23 december 2014
De Volkskrant schreef over de meest opmerkelijke kunsttrends van 2014 en haalde Kunstbeeld aan: Lees het artikel op de website van De Volkskrant.
 

Juryrapport Mercur Award

15 december 2014
Kunstbeeld was genomineerd voor een Mercur 2014 in de categorie Artdirection. Helaas niet gewonnen, maar het juryrapport is om trots op te zijn


 

Waardering van Kunstbeeld voor Stedelijk Museum Schiedam geciteerd

27 november 2014
Het Stedelijk Museum Schiedam kampt met financiële problemen. Uit De Volkskrant: "Wind wijst erop dat het museum sinds de verzelfstandiging in 2008 de eigen inkomsten heeft weten te verhogen van 10 naar 24 procent, ruim boven de norm die de gemeente verlangt. 'Ik denk dat wij culturele ondernemers bij uitstek zijn, een groot deel van de verbouwing hebben we zelf gefinancierd. Op de website van de BBC worden wij tot de acht mooiste musea van de wereld gerekend. Het blad Kunstbeeld zet ons in Nederland op drie, na het Stedelijk Museum Amsterdam en Museum Boijmans Van Beuningen.'"
Lees het artikel hier.


Over het Keurmerk voor Galerie Wit

15 oktober 2014
Uit het artikel Tien jaar galerie wit in deWeekkrant: "Tien jaar later is Galerie Wit gerenommeerd en landelijk bekend. Vanaf 2007 kon de galerie deelnemen aan de KunstKoopregeling van de Mondriaanstichting. Daarmee schaft men voor een gering maandelijks bedrag een kunstwerk aan via een driejarige renteloze lening. Vanaf 2011 vereerde het blad Kunstbeeld de galerie jaarlijks met het Kunstbeeld keurmerk voor een selecte groep landelijke kunstinstellingen met toonaangevende hedendaagse kunstenaars. En een van hun kunstenaars, Herman de Vries, vertegenwoordigt Nederland volgend jaar op de wereldvermaarde Biënnale van Venetië!"


Cover in het Nederlands Dagblad

16 september 2014
Bert Hagenaars begint een artikel in het Nederlands dagblad met een beschrijving van een cover van Kunstbeeld: "Vanaf de omslag van het maandblad Kunstbeeld kijkt een mooie vrouw ons aan met een Mona Lisa-lachje om haar mond. Het is duidelijk een oudere foto, jaren zestig misschien. Ze heeft de uitstraling van een filmster. Ken ik haar? Haar blik zegt dat ik dat wel zou moeten." Lees hier verder.


Poll aanleiding voor vraag aan Ann Demeester

5 maart 2014
Knack Magazine vraagt aan Ann Demeester: "Was u toch niet liever directeur geworden van het Stedelijk Museum in Amsterdam? Uit een onderzoek van het belangrijke kunsttijdschrift Kunstbeeld bleek dat 34,5 procent van de lezers hoopten dat u Ann Goldstein zou opvolgen?"
Dit artikel, getiteld Van Jan Hoet kreeg ik een soort paramilitaire training'; Ann Demeester: Vlaamse kunsttsarina in Nederland stond in Knack Magazine.


Anna van Leeuwen nomineert Floris Kaayk voor de Volkskrant Beeldende Kunst Prijs

2 april 2014
Anna van Leeuwen, hoofdredacteur, droeg Floris Kaayk voor. Hij won de jury- én de publieksprijs, een unicum in het achtjarige bestaan van De Volkskrant Beeldende Kunst Prijs.

Lees het hele artikel hier.


Anna van Leeuwen reageert in Trouw

5 september 2013
Zaterdag 31 augustus 2013 publiceerde Trouw een brief van John Borstlap waarin hij zich tegen het subsidiëren van kunst keert. Anna van Leeuwen (hoofdredacteur Kunstbeeld) reageert.

Lees het hele artikel hier

 


Museum voor Moderne Kunst 5e op kwaliteit

7 december 2011
Het Museum voor Moderne Kunst Arnhem staat op nummer 5 in een landelijk onderzoek naar de kwaliteit van musea voor hedendaagse kunst door het vaktijdschrift Kunstbeeld (zie: Best of 2011). Het museum onderscheidt zich met tentoonstellingen van niet-westerse kunst en kunst door vrouwen.
Radio & TV Arnhem interviewde Peter de Kok (Hoofd Publieke Zaken):


Telegraaf interviewt Roos van Put 

Zaterdag 19 februari 2011 - De Telegraaf
Paola van de Velde interviewde Roos van Put over haar carrière. 


Lees het hele artikel hier.

 

Metropolis M verwelkomt Kunstbeeld App

december 2010 - Metropolis M
De lancering van de Kunstbeeld App voor de iPhone is ook onze goeie vrienden van Metropolis M opgevallen. De app wordt met ingehouden enthousiasme verwelkomd. Kunstbeeld wacht in spanning de app van Metropolis M af.
Kijk ook wat het Parool over de Kunstbeeld App schreef

Shortlist van Volkskrant Beeldende Kunst Prijs bekend

14.12.2010, De Volkskrant Roos van Put werkte mee aan de nominaties voor de Volkskrant Beeldende Kunst Prijs.

AMSTERDAM - De vijf kunstenaars die zijn genomineerd voor de Volkskrant Beeldende Kunst Prijs 2011 zijn: Esiri Erherienne-Essi, Ahmet Ogut, Jonas Staal, Nik Christensen en Marijn van Kreij.

Aan de prijs, die dit jaar voor de vijfde keer wordt uitgereikt, is een bedrag van 10.000 euro verbonden, beschikbaar gesteld door het Fonds voorBeeldende Kunsten, Vormgeving en Bouwkunst.

Een jury, onder voorzitterschap van schrijver en publicist Joost Zwagerman, maakt op 17 april 2011 de prijswinnaar bekend. De bekendmaking, in het Stedelijk Museum Schiedam, is rechtstreeks te volgen in het NTR programma Kunststof TV.

De kunstenaars werden dit jaar voorgedragen door: Mirjam Westen (Museum Moderne Kunst Arnhem), Özkan Gölpinar (Fonds voor Beeldende Kunsten, Vormgeving en Bouwkunst), Mariette Dölle (TENT. Rotterdam), Hans Kemna (kunstverzamelaar en oprichter castingbureau Kemna Casting) en Roos van Put (tijdschrift Kunstbeeld).

Werk van de kunstenaars is vanaf 17 april te zien in het Stedelijk Museum Schiedam. Eerdere winnaars waren Navid Nuur, Eylem Aladogan, Guido van de Werve en Nathalie Bruys.
 

Kunstbeeld app van de dag in het Parool

30.11.2010 - Het Parool selecteert dagelijks een app van de dag. Op 30 november 2010 was de keuze gevallen op de Kunstbeeld App voor de iPhone.

 

Kunstbeeld in het NRC Handelsblad: lancering All About Art

27.05.2010 - NRC Handelsblad


 

 


Kunstbeeld in de Volkskrant: inspireert tot kunstaankoop

03.07.2009 - De Volkskrant In de wekelijkse rubriek Wie koopt dat nou vertellen Aad en Mirjam Boon aan Christjan Knijff over de aanschaf van een beeld van Albert Dedden en Paul Keizer.


Lees het artikel

 


Samenwerking met HP | De Tijd: profiel Erik Schilp

01.07.09 - HP | De Tijd publiceerde een artikel over Erik Schilp door Sandra Jongelenen.
Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Kunstbeeld.
Lees het artikel
 


Kunstbeeld sterkste stijger onder special interestbladen

30.09.2008 - Nederlands Uitgeversverbond | Het HOI, Instituut voor Media Auditing en het Nederlands Uitgeversverbond melden bij de bekendmaking van de oplagecijfers over het tweede kwartaal van 2008 dat Kunstbeeld de sterkste stijger is onder de special interestbladen (8.600, +20,8%).

De totale verspreide oplage van de publiekstijdschriften in het tweede kwartaal van 2008 was 1,5 procent hoger dan in het eerste kwartaal van 2008. Ten opzichte van hetzelfde kwartaal van 2007 is er geen verandering. Dit betekent dat de publieksbladen hun oplageniveau weten vast te houden. Dat dit gebeurt in een periode van laagconjunctuur zegt veel over de kracht van het mediasegment tijdschriften.

 

Meest invloedrijke personen in de kunstwereld

31.07.2008 - Novum | De meest invloedrijke persoon in de kunstwereld is minister van Cultuur Ronald Plasterk (PvdA). Dat maakt de Stichting Kunstweek donderdag bekend. Voorzitter van de kunstbeurs Tefaf Ben Janssens staat op de tweede plaats, gevolgd door Paola van de Velde van de kunstredactie van De Telegraaf, op plaats vier de chef kunstredactie van NRC Handelsblad Raymond van den Boogaard en op plaats vijf Roos van Put, de hoofdredacteur van Kunstbeeld.

Het is de eerste keer dat de top 25 van meest 'spraakmakende en invloedrijke' personen van de Nederlandse kunstwereld wordt gepresenteerd. Wel publiceerde de Stichting Kunstweek, die de 'collectieve promotie van de beeldende kunst' ten doel heeft, tweemaal eerder een 'Wie is wie in de kunstwereld'. In dit naslagwerk zijn dit jaar 171 personen opgenomen. De top 25 is door de redactieraad van de lijst samengesteld op basis van 'de meeste stemmen gelden'.

In de top tien van de meest invloedrijke personen staan verder Els Swaab, de voorzitter van de Raad voor Cultuur, oud-topman van ABN Amro en voorzitter van de raad van toezicht van het Stedelijk Museum Rijkman Groenink, kunsthandelaar Matthijs Erdman en Annabelle Birnie, het hoofd van ING Art Management. De nieuwe directeur van het Rijksmuseum Wim Pijbes sluit de top tien af.
© Novum

 


Veen Magazines neemt Kunstbeeld over

01.06.2007 - Persbericht | Op 1 juni 2007 heeft uitgeverij Veen Magazines het tijdschrift Kunstbeeld en de daaraan gerelateerde activiteiten overgenomen van P/F-Kunstbeeld vof. Kunstbeeld is een toonaangevend tijdschrift over moderne en hedendaagse kunst, met speciale aandacht voor ontwikkelingen en activiteiten in Nederland en Vlaanderen. Het tijdschrift brengt regelmatig speciale uitgaven uit, zoals de Kunstcahiers en de Galeriegids.

Veen Magazines breidt met de overname van Kunstbeeld haar portfolio special interest tijdschriften uit. Directeur Hans van Vloten: "Wij richten ons op lezers met specifieke interesses gerelateerd aan wetenschap en cultuur. Die lezers willen diepgang, maar geen jargon; de toegankelijkheid en de aantrekkelijke presentatie van het publieksblad en de kennis van zaken van het vakblad. Kunstbeeld past helemaal in dat profiel. Wij zijn dan ook zeer gelukkig met deze overname."

Veen Magazines, dat deel uitmaakt van uitgeversconcern NDC|VBK, is uitgever van de tijdschriften Filosofie Magazine, Historisch Nieuwsblad, Natuurwetenschap & Techniek, De Ingenieur, Techno!, de Technologiekrant en Zsana. Daarnaast geeft Veen Magazines jaarlijks meer dan 30 boeken uit. Deze boeken sluiten aan op en zijn veelal een verdieping van de informatie die via de tijdschriften wordt aangereikt.

 


Van jarenzeventigidealisme tot multimediaal blad

17.10.2006 - de Volkskrant | Kunstbeeld – was dat niet dat blad met die wat belegen kunst? Met interviews en recensies van schilders en beeldhouwers die er net niet toe deden? Wat oubollig en mainstream, trouw de agenda volgend en braaf in zijn besprekingen.

Inderdaad, lange tijd had Kunstbeeld dat belegen imago. Nauwelijks interessant voor de hedendaagse kunstliefhebber, waarvoor het dan ook geen stem vertegenwoordigde, wél voor de kunstleek die maandelijks op de hoogte gehouden wil worden. Opgezet vanuit een socialistisch, breed democratisch jarenzeventigideaal, dat voorschreef dat naast de wetenschappelijke vakliteratuur er ook bestaansrecht was voor een publieksblad. Hetgeen geschiedde, in 1976, hoewel zonder de scherpte die iedereen van de kunst en dus ook van een tijdschrift óver kunst zou mogen verwachten.

Inmiddels zijn we dertig jaar verder en viert Kunstbeeld zijn zesde lustrum. Het tijdschrift is zienderogen veranderd, wat inhoud en opmaak betreft. Hulde aan hoofdredacteur Robbert Roos, die zes jaar geleden in functie kwam en gelijk een drastische renovatie van de formule doorvoerde. Jonger, meer newsy, eigentijdser en dichter bij de internationale kunstwereld.

In oktober heeft het blad wederom een facelift ondergaan, hoewel daar in eerste instantie weinig opzienbarends van te merken valt. Misschien maar goed ook. Nog steeds biedt het blad veel grote foto’s (het is een kúnstblad), voorbeschouwingen van wat er in galeries te zien zal zijn, interviews, achtergronden, inzicht (over de verschillen en overeenkomsten tussen de B.A.C.A.-prijs en The Vincent, bijvoorbeeld) en met – opmerkelijk – het nieuwsdeel achterin.

Kunstbeeld heeft zich buiten zijn papieren medium georiënteerd: met een overzichtelijke website, talkshows tijdens Art Amsterdam en een eigen kunstprijs, de Kunstbeeld ArtOlive Award (dit jaar voor het eerst uitgereikt aan Floris Kaayk).

Wel zou je bedenkingen kunnen hebben bij de extra bijlagen, zoals over de Rabobank-collectie, het vernieuwde Van Abbemuseum en het World Wide Videofestival, die het blad de afgelopen paar jaar publiceerde. Zij werden door de ‘onderwerpen’ medegefinancierd. Wat de druk op een journalistieke benadering op scherp zette: hoe onafhankelijk kan je dan nog zijn?

Overtuigender is in dat geval de bijlage van het jubileumnummer van oktober, dat het ‘atelier’ als thema heeft. De verschillende bijdragen geven een doorwrocht en inzichtelijk beeld van de hedendaagse studiopraktijk, bij kunstenaars, op academies en op locatie in New York.
Rutger Pontzen, © de Volkskrant
 
Bestel Kunstbeeld nu

Inloggen


Inloggen
Registreren
Wachtwoord vergeten
Wachwoord vergeten
Inloggen