Kunstbeeld

Kunstbeeld

donderdag 19 januari 2017

Lichting 2014


Kunstbeeld bezoekt deze zomer de eindexamenpresentaties van Nederlandse kunstacademies en licht per expositie het meest persoonlijke kunstwerk uit.


Lichting 2014: HKU


Utrecht | De Fine Art eindexamenexpositie van de HKU vindt plaats in eigen huis op een afgelegen industrieterrein. Opvallend, net als vorig jaar: weinig video, veel schilderkunst. Ook ruimtelijk werk is goed vertegenwoordigd. Maar liefst 46 studenten tonen dit jaar hun afstudeerwerk.
Bekijk het beeldverslag van 'Lichting 2014: HKU'


Lichting 2014: Willem de Kooning Academie


Rotterdam | De eindexamenexpositie 'The Graduates 2014' van de Willem de Kooning Academie wordt op verschillende locaties gehouden. Voor de afstudeerrichting autonome beeldende kunst bezocht Kunstbeeld de locaties Katshoek en de satellietexpositie in Rotterdam CS.
Bekijk het beeldverslag van 'Lichting 2014: Willem de Kooning Academie'


Lichting 2014: AKV|St. Joost ’s-Hertogenbosch


’s-Hertogenbosch | Op de academie in Den Bosch kunnen de afgestudeerden lekker uitpakken; dit is de academie met de meeste vierkante meters per student, wat resulteert in rustige, afgewogen, en vooral ruim opgezette presentaties. Wat een luxe! De variatie is zoals ieder jaar groot, maar waar is in hemelsnaam de schilderkunst gebleven? In Den Bosch studeerden slechts twee schilders af. 
Bekijk het beeldverslag van 'Lichting 2014: AKV|St. Joost ’s-Hertogenbosch'

 

Lichting 2014: AKV|St. Joost Breda


Breda | Anders dan in Den Bosch moesten de afgestudeerden op de academie in Breda juist schipperen met de ruimte. Een enkele student heeft geluk met een eigen, afgescheiden presentatieplek, maar er zijn ook ruimtes met tien verschillende afgestudeerden, kriskras door elkaar. Het is er vol en druk, maar dat heeft ook wel weer wat. Je moet wel extra opletten dat je niets mist, zoals dat ene kunstwerk: een spijker in de muur, die traag rondjes draait. Ook hier trouwens: nauwelijks schilders.
Bekijk het beeldverslag van 'Lichting 2014: AKV|St. Joost Breda'


Lichting 2014: ArtEZ Zwolle


Zwolle |  De afgestudeerden van kunstacademie ArtEZ in Zwolle presenteren hun werk in hun eigen vertrouwde omgeving: de academie aan de Rhijnvis Feithlaan. De muren zijn strak gewit, de zalen uitvoerig geveegd en alle tafels en stoelen zijn verstopt. Het is weer bijna net zo steriel als in het ziekenhuis dat ooit in dit gebouw gehuisvest was. De afstudeerrichting autonome kunst is verplaatst naar Arnhem. In dit verslag aandacht voor Illustration Design, Graphic Design en Docent Beeldende Kunst en Vormgeving.
Bekijk het beeldverslag 'Lichting 2014: ArtEZ Zwolle'

 

Lichting 2014: AKI ArtEZ Enschede


Enschede | De AKI ArtEZ Enschede graduation show vind dit jaar plaats op drie locaties. Behalve van het AKI ArtEZ-gebouw maken zij gebruik van Concordia expositieruimte 21rozendaal en van TETEM kunstruimte. Vorig jaar hadden zij deze extra twee ruimtes niet tot hun beschikking, wat dit jaar voor een goed verdeelde expo zorgt waar elke graduate genoeg ruimte heeft de werken goed te presenteren.
Bekijk het beeldverslag 'Lichting 2014: AKI ArtEZ Enschede'
 


Lichting 2014: Academie Minerva


Groningen | De eindexamenstudenten van Academie Minerva in Groningen zijn verspreid over vijf verschillende locaties in de stad. De afdeling autonome beeldende kunst is voornamelijk ondergebracht in het voormalig postkantoor en de twee gebouwen waar Academie Minerva gevestigd is. Er is opvallend weinig schilder- en tekenkunst te zien maar des te meer installaties en video’s.  
Bekijk het beeldverslag 'Lichting 2014: Academie Minerva'

 

Lichting 2014: Academie Beeldende Kunsten Maastricht


Maastricht | In Maastricht is tot en met vandaag de eindexamenpresentatie van de Academie Beeldende Kunsten Maastricht te zien. In het gebouw aan het Herdenkingsplein in de Limburgse hoofdstad kun je uren ronddolen. Elke kamer biedt steeds weer een nieuwe verrassing. 
Bekijk het beeldverslag 'Lichting 2014: Academie Beeldende Kunsten Maastricht'


 

Lichting 2014: Gerrit Rietveld Academie


Amsterdam| De eindexpositie van de Gerrit Rietveld Academie vindt zoals ieder jaar plaats in en rond de academie zelf. Ruim tweehonderd studenten tonen hier hun eindexamenwerk. In elke zaal, hal en trapgat is een werk of performance te bewonderen. Alle disciplines zijn goed vertegenwoordigd, maar de videowerken zijn dit jaar in de meerderheid.
Bekijk het beeldverslag 'Lichting 2014: Gerrit Rietveld Academie'

 

Lichting 2014: ArtEZ Arnhem


Arnhem| De eindexamenstudenten van ArtEZ Arnhem zijn neergestreken in Building 026, de voormalige stadsbibliotheek midden in het centrum van Arnhem. Iedere afdeling is vrij hun ruimte in te delen. De designers hebben de originele vloerbedekking laten liggen, de docentenopleiding presenteert de werken in relatief kleine hokken en de Fine Art-studenten hebben de bovenste verdiepping helemaal kaalgeplukt. Alleen een paar muurtjes zijn blijven staan om enkele afzonderlijke ruimtes te creëren.
Bekijk het beeldverslag 'Lichting 2014: ArtEZ Arnhem'

 


Lichting 2014: KABK


Den Haag | Het ‘Graduation Festival’ van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag sluit onze serie Lichting 2014 af. Tweehonderd studenten studeren dit jaar af in een pand waar je eenvoudig verdwaalt.
Bekijk het beeldverslag 'Lichting 2014: KABK'

Samenstelling: Marjolein Blaauwbroek, Yasmijn Jarram, Arjan Reinders, Lara Riga, Judith Spijksma, Minouche Wardenaar, Sophia Zürcher
Bestel Kunstbeeld nu

Inloggen


Inloggen
Registreren
Wachtwoord vergeten
Wachwoord vergeten
Inloggen