Home Tips

Door admin

3 tips om de levensduur van je traplift te verlengen

Als je een traplift hebt, wil je hier veilig gebruik van kunnen maken. Bovendien moet zo’n lift lange tijd meegaan, want je hebt er flink wat geld voor neergeteld. Zelf kun je het nodige doen om de levensduur van een traplift te verlengen. Helaas weten veel mensen niet wat. Geldt dit ook voor jou? Lees dan vooral verder, want in deze tekst geven wij je 3 tips om de levensduur van je traplift te verlengen.

1) Ga er voorzichtig mee om

Deze eerste tip lijkt misschien wat voor de hand liggend, maar helaas zijn er genoeg mensen die niet zuinig omgaan met hun trap lift. Dit kan de levensduur van een traplift (flink) verkorten. Ga altijd rustig op de stoel zitten en laat de lift het liefst naar boven of beneden gaan zonder onderweg te stoppen. Komen je (klein)kinderen op bezoek en vinden zijn het leuk om het de lift te spelen? Sta dit – hoe moeilijk het misschien ook is – liever niet toe. Jonge kinderen zijn vaak (nog) niet bepaald zuinig op spullen en dat kan gevolgen hebben voor je traplift.

2) Laat onderhoud uitvoeren

Wil je de levensduur van je traplift verlengen? Dan is onderhoud belangrijk. De lift wordt immers aangedreven door een elektromotor, waardoor het in feite een elektrisch apparaat is. Het is niet verstandig om traplift onderhoud zelf uit te voeren, ook niet als je handig bent. Schakel hier bij voorkeur een monteur voor in van de trapliftleverancier. Hij beschikt over de benodigde kennis, waardoor hij precies weet hoe hij de stoeltjeslift moet onderhouden. Het is verstandig om minimaal één keer per jaar onderhoud uit te laten voeren.

Vergelijk je de traplift prijzen van verschillende leveranciers met elkaar? Kijk dan goed of onderhoud bij de prijs is inbegrepen. Als je een traplift koopt, is dit vaak niet het geval. Gelukkig bieden veel leveranciers onderhoudscontracten aan, waardoor je verzekerd bent van tijdig onderhoud aan je traplift. Bovendien weet je zo zeker dat je de lift veilig kunt gebruiken. Huur je een traplift? Dan zit onderhoud vaak wel bij de prijs in.

3) Maak hem regelmatig schoon

Wie de levensduur van zijn traplift wil verlengen, doet er goed aan hem regelmatig schoon te maken. Leer jezelf bijvoorbeeld aan dat je bij de wekelijkse schoonmaakronde ook de traplift meeneemt. Ga allereerst eens met een vochtige doek over de rugleuning, zitting en armleuningen van de stoel heen. Is de voetensteun vies? Maak deze dan ook schoon.

Je denkt misschien dat het schoonmaken van de stoel voldoende is, maar de rail kan af en toe ook een schoonmaakbeurt gebruiken. Hier kan immers ook stof op blijven liggen. Doordat de stoel over de rail heen en weer gaat, kan het stof na verloop van tijd in de motor belanden. Dit kan op den duur een storing tot gevolg hebben. Je verkleint deze kans door de rail af te nemen met een doekje. Zorg er wel voor dat deze niet te nat is, want je wilt voorkomen dat er vocht in de motor komt.

Ook interessant!