Home Kunst in Beeld Schimmel in huis: de 3 grootste gevaren op een rijtje!

Schimmel in huis: de 3 grootste gevaren op een rijtje!

Door admin

Schimmels in huis doen op de eerste plaats natuurlijk afbreuk aan de sfeer in huis. Een schimmelrand in de woon- of slaapkamer geeft het gehele huis direct een minder mooie uitstraling. Maar schimmels zijn niet alleen minder mooi om naar te kijken. Het kan zelfs heel veel gevaren opleveren. Niet alleen voor de woning, maar ook voor de eigen gezondheid. Dat een schimmel in slaapkamer gevaarlijk kan zijn, is nog lang niet bij iedereen even bekend. Want wat kan zo’n schimmel nou veroorzaken? Hoog tijd om ons hier in te verdiepen. In dit artikel zetten we de 3 grootste gevaren van schimmels in huis voor je op een rijtje.

1.    Gevaar voor de luchtwegen

Veel luchtwegenproblemen zouden verminderd (of zelfs geheel opgelost!) kunnen worden door het huis eens grondig te inspecteren. Schimmels (hoe klein ook) kunnen namelijk enorm veel schade opleveren aan de luchtwegen. Deze schimmels verspreiden zich door de lucht. Dezelfde lucht die jij zonder nadenken inademt. Deze lucht komt dan ook langs de luchtwegen en richt hier veel schade aan. Veelvoorkomende klachten zijn hoestbuien, benauwdheid, maar ook astmatische klachten komen veel voor. Mensen die al over gevoelige luchtwegen beschikken, kunnen nog meer last hebben van schimmels in huis. Denk bijvoorbeeld aan mensen die al astma hebben. Door schimmels kunnen de klachten verergeren. Met alle gevolgen van dien.

Hoe meer schimmelsoorten er in huis voorkomen, hoe hoger de concentratie van mycotoxine. Dit stofje komt in bijna alle schimmelsoorten voor en wordt schadelijker naarmate de concentratie hoger wordt. Bij hoge concentraties kunnen er naast luchtwegenproblemen ook huidirritaties en jeuk optreden.

2.    Ernstige aantasting van de woning

Naast gezondheidsproblematiek leveren schimmels ook een ernstige aantasting van de woning op. Ze creëren donkere plekken op schilderwerk en behang en kunnen – indien ze lang blijven zitten – zelfs de ondergrond zwakker maken. Hierdoor kan pleisterwerk bijvoorbeeld naar verloop van tijd afbrokkelen of zelfs geheel loslaten.

Bovendien is het vaak lastig om schimmelplekken volledig te verwijderen. Zeker wanneer deze zich in pleisterwerk of behang hebben ingenesteld. In de meeste gevallen is opnieuw behangen en verven noodzakelijk. Als de schimmel erg lang heeft gezeten en te diep is doorgedrongen, is het soms zelfs noodzakelijk om het pleisterwerk geheel te vervangen.

Bestaat de constructie van jouw woning voor een groot deel uit hout? Dan is het nog meer opletten geblazen. Bepaalde schimmels kunnen namelijk een ernstig gevaar vormen voor een houten structuur. Sommige schimmelsoorten hechten zich zo erg vast aan het hout, dat het na verloop van tijd bijna niet meer mogelijk is om het aanwezige schimmel te verwijderen. Daarnaast zal de constructie van de woning hierdoor ook verzwakt worden.

3.    Nare geurtjes

Schimmels ontstaan doorgaans in vochtige ruimtes waar te weinig ventilatie aanwezig is. Dit zijn ook precies de omstandigheden waar nare luchtjes door de aanwezigheid van schimmels kunnen ontstaan. Deze lucht is niet alleen vervelend om te ruiken, maar dringt ook diep door in de spullen die hier aanwezig zijn. Soms zelfs tot gevolg dat spullen weggegooid moeten worden om de muffe lucht voorgoed te verwijderen. En dat is natuurlijk ontzettend zonde.

Schimmels voorkomen

Schimmels kunnen een groot gevaar vormen voor je woning én de gezondheid. Voorkomen is beter dan genezen. Doe er daarom alles aan om schimmels in huis te voorkomen. De meeste schimmels worden veroorzaakt door een gebrek aan ventilatie in een te vochtige ruimte. Zorg er daarom voor dat de luchtkwaliteit in jouw woning optimaal is en schakel hier eventueel een professional bij in. Zo ben je voorgoed van de schimmels in huis verlost.

 

Ook interessant!