Home Wonen De veiligheidsvoorwaarden van een rolsteiger

De veiligheidsvoorwaarden van een rolsteiger

Door admin

Rolsteigers moeten aan bepaalde veiligheidsvoorschriften voldoen. Dat heeft onder meer te maken doordat rolsteigers een tamelijk grote hoogte kunnen bereiken en ook omdat ze makkelijk verrijdbaar zijn. Op vlak van veiligheidsnormen zal je bijgevolg met enkele parameters rekening moeten houden bij het uitvoeren van een gevelrenovatie. Een steigeraanhanger met rolsteiger kopen bij Rolsteiger.net doe je niet zomaar zonder dat de eisen qua veiligheid nauwkeurig worden gerespecteerd.

Aan welke voorwaarden moeten rolsteigers aan voldoen?

Er zijn enkele parameters die zullen moeten worden nagevolgd wanneer je een rolsteiger in gebruik wil nemen. Met deze criteria moet je rekening houden:

Afmetingen zijn uiterst belangrijk

Op vlak van afmetingen zijn er strikte normen voorzien voor een rolsteiger. Zo mag een rolsteiger – afhankelijk van de breedte – maximaal 14 meter of 22 meter hoog zijn. Er zijn 2 standaard breedtes voor rolsteigers voorzien. Op het smalle platform mag slechts 1 persoon werken uitvoeren, op het bredere platform gedeelte is het toegestaan met 2 personen klussen uit te voeren.

De maximum steigerhoogte is 2 meter lager

De maximale steigerhoogte is in de praktijk echter 2 meter lager. Met andere woorden, 12 meter of 20 meter. Dit is de maximum grootte waar de rolsteiger mag worden opgebouwd. Een kleine kanttekening hierbij: je zal ook nog rekening moeten houden waarop de steiger staat. Een klein voorbeeld maakt dit duidelijk. Wanneer die verhoging bijvoorbeeld 3 meter is, dan mag de maximum hoogte niet groter dan 9 of 17 meter zijn.

Ook de opbouw moet aan bepaalde eisen voldoen

Werken op een rolsteiger brengt automatisch risico’s met zich mee. Veiligheid staat centraal. En dat geldt eveneens bij de opbouw van een rolsteiger. Zo moeten bepaalde veiligheidsregels worden gerespecteerd. Zo is men verplicht tijdens de opbouw van het platform gebruik te maken van heupleuningen.

De verankering van rolsteigers

Zoals het woord het zelf zegt kunnen rolsteigers rollen. Het is van cruciaal belang dat de rolsteiger stevig vast geankerd wordt op de plek waar de werken worden uitgevoerd. Maar dat is niet altijd voldoende bij bepaalde weersituaties. Zo ben je verplicht de rolsteiger volledig te verankeren wanneer er een wind staat met windkracht 6.

Zorg voor een keuring van de rolsteiger

Rolsteigers worden met de regelmaat van een klok op- en afgebouwd. Een keuring van een rolsteiger zorgt ervoor dat je met een geschikt hulpmiddel aan de slag gaat. Hierdoor bouw je voor jezelf en je werknemers de nodige veiligheid in. Een keuring van een rolsteiger is iets wat je niet kunt missen. Een gecertificeerde professional voert de inspectie uit.

Ook interessant!