Home Wonen Uit welke jaren komen vintage spullen?

Uit welke jaren komen vintage spullen?

Door admin

Vintage spullen lijken steeds populairder te worden. Sommige mensen dragen het liefst vintage kleding, anderen richten hun huis graag in met vintage meubelen. En dat is in meerdere opzichten een goede ontwikkeling. Want de vintage spullen zijn vaak niet alleen mooi, door deze producten opnieuw te gebruiken, gun je ze een tweede leven. En dat is ook nog eens beter voor het milieu. Maar wat is nu vintage? En wanneer mag je een product zo noemen?

Het verschil tussen retro en vintage

Bij de term vintage denk je misschien al snel aan de jaren vijftig, zestig en zeventig. Het woord heeft een soort nostalgische associatie. En dat is deels waar. Vintage beslaat namelijk deze jaren. Maar ook spullen uit het begin van de jaren tachtig mogen nog vintage genoemd worden. Dus kun je qua stijlen en materialen eigenlijk alles verwachten als je op zoek gaat naar vintage producten. Daarnaast hebben we natuurlijk ook nog de retroproducten. Dit zijn producten die eruit zien alsof ze in de jaren twintig tot tachtig van de vorige eeuw gemaakt zijn. Maar in tegenstelling tot vintage producten, die origineel zijn en ook echt in een bepaalde periode zijn geproduceerd, zijn retro producten nieuw. Door de kleuren, stijl en materialen uit een bepaalde tijd te gebruiken, lijkt het alleen heel erg op de originele ontwerpen van toen.

Waar vind je vintage meubelen?

De mode verandert jaarlijks. En dat geldt niet alleen voor kleding, maar ook voor meubelen. Kenners zullen eenvoudig de meubelstijl van de jaren zestig, zeventig en tachtig van de vorige eeuw kunnen onderscheiden. En als een bepaalde stijl of een bepaald tijdperk je aanspreekt, dan is het een leuke uitdaging om daar je huis mee in te richten. Nu zou je daarvoor rommelmarkten en kringloopwinkels af kunnen lopen. Het nadeel is dat je niet altijd zeker weet of je ook echt met vintage te maken hebt. Of dat het een retro meubel is. Bovendien kunnen de meubelstukken beschadigd zijn en vraagt het vakkennis om deze goed te repareren. Bij Studio Nine Design Bergen op Zoom hebben ze deze kennis in huis. Of het nu om het opnieuw bekleden van een vintage stoel gaat of het in oude glorie herstellen van een lamp of bureau. Je vindt er de mooiste vintage meubelen en decoraties die eruit zien als nieuw, maar die hun vintage karakter hebben behouden.

Ook interessant!