Home Kunst in Beeld Musea en galeries zijn nog steeds dicht, dus wordt de aankoop van exclusieve kunst steeds populairder

Musea en galeries zijn nog steeds dicht, dus wordt de aankoop van exclusieve kunst steeds populairder

Door admin

Musea en galeries zijn nog steeds dicht, dus wordt de aankoop van exclusieve kunst steeds populairder

Door de corona crisis zijn musea en kunstgaleries nog altijd gesloten. Daardoor wordt exclusieve kunst kopen steeds populairder. Kunstwerken zijn niet alleen een mooie manier om je woning te personaliseren en details aan te brengen die je interieur bijstaan. Ze hebben ook een belangrijke maatschappelijke functie.

Waarom is kunst zo belangrijk?

Er zijn veel redenen waarom het behouden van kunst belangrijk is. Ten eerste is kunst een representatie van de mensheid en is het vaak een weerspiegeling van de samenleving. Dat kan de samenleving van nu zijn, maar vaak gaat het ook om het verleden. Kunstwerken vergroten bijvoorbeeld het historisch besef door het verleden te vertalen naar een visueel product. We krijgen een beeld van de geschiedenis die anders slechts met woorden beschreven zou kunnen worden. Daardoor kunnen we ons beter inleven in andermans leven.

Kunst is ook een manier om mensen aan het denken te krijgen. Kritische kunst daagt de normen en waarden van de samenleving uit en zijn vaak schokkend. Meestal zoeken kritische kunstenaars de grens op of gaan ze er zelfs overheen zodat hun kunst echt binnenkomt. Populaire onderwerpen zijn vaak (burger)oorlogen, onderdrukking, het klimaat en de overheid.

Kunstwerken beschrijven verder vaak verhalen. Het helpt ons om gebeurtenissen en ervaringen van anderen te begrijpen door in te spelen op ons inlevingsvermogen. Sommige ideeën kunnen niet met woorden worden beschreven. Dan vormt kunst vaak de uitkomst: ook abstracte kunstwerken kunnen een bepaald gevoel uitstralen. Het is daarmee de ultieme vorm van zelfexpressie. Daarom is kunst ook erg persoonlijk.

Wat kost een kunstwerk?

Vaak vraagt men zich af waarom kunstwerken van bekende kunstenaars een hoog prijskaartje hebben. Zo heeft de overheid laatst aangekondigd om het schilderij De Vaandeldrager van Rembrandt op de kop te tikken voor 175 miljoen euro.

In het kort is het een kwestie van verschillende factoren die meespelen. De prijs van kunst staat namelijk niet vast maar wordt vaak bepaald aan de hand van veilingen. Doorgaans worden dergelijke veilingen bezocht door mensen met veel vermogen die het zien als race om hun status zo veel mogelijk te laten pronken. De hoogte van de veilingprijs heeft dus vooral te maken met het aantal miljonairs dat een voorliefde heeft voor een kunststuk.

Galeries volgen vaak een specifieke rekenformule om tot een richtprijs te komen. Daarbij gaat het onder meer over de hoogte en breedte van een schilderij, de carrière van de kunstenaar, de populariteit en de exclusiviteit. Voor exclusieve kunst van een populaire kunstenaar betaal je daarom al snel een paar duizend euro.

Volg je gevoel en ontdek je eigen smaak

De belangrijkste tip bij het kopen van kunstwerken is misschien wel de meest voor zichzelf sprekende: volg je eigen gevoel. Het gaat tenslotte om kunstwerken in je eigen woning waar je iedere dag tegenaan gaat kijken. Zodoende ontdek je ook meteen je eigen smaak.

Die reis kan even duren. Het duurt even voordat je kunst gaat herkennen en ook als waardevol kan erkennen. Het bezoeken van galeries en kunstbeurzen zijn een eenvoudige manier om in contact te komen met verschillende kunstvormen.

En hoe weet je zeker dat je kunstwerk je niet gaat vervelen? Het belangrijkste is dat je kunst kiest dat jou boeit. Kunst gaat over het vertellen van verhalen en het oproepen van emoties, dus wees vooral niet bang om de kunstenaar of kunsthandelaar te vragen naar het verhaal of de gedachtegang achter een kunstwerk. Neem dus hierin wederom ruim de tijd om een meesterwerk uit te kiezen waarbij het je niet zozeer draait om het beeld, maar om het verhaal dat jou interesseert.

Het perfecte kunstwerk is persoonlijk

Het perfecte kunstwerk is afhankelijk van je eigen smaak. Heb je het liefst een klassiek schilderij, of spraakmakende fotografie welke de grenzen opzoekt? Ieder heeft zijn eigen stijl, zo ook kunstenaars zelf. Vaak hebben kunsthandelaars als Cobra Art kunstenaars waarmee ze samenwerkingen aangaan om exclusieve kunst te creëren. Zo zit er altijd wel een masterpiece tussen die past bij jouw smaak, wens en interieur.

Ook interessant!