Home Kunst in Beeld Schrijven met pen en papier: bewezen effectief voor de creativiteit!

Schrijven met pen en papier: bewezen effectief voor de creativiteit!

Door admin

Door de huidige digitalisering van onze samenleving maken we steeds minder vaak gebruik van een vulpen en papier. Een boodschappenlijstje doe je simpelweg op je smartphone, even je mail checken via de tablet en wat extra werk verrichten op de laptop. Hierdoor lijkt het bijna niet meer nodig om nog simpelweg pen en papier te pakken. Zelfs op de basisschool wordt het geschreven woord al snel verruild voor een handige tablet of laptop. En hoewel dit inderdaad veel voordelen biedt, zitten er – met name voor het brein – ook een aantal nadelen aan verbonden.  

 

Schrijven met pen en papier heeft tal van voordelen. Uit recent onderzoek is zelfs gebleken dat traditioneel schrijven bewezen effectief is voor de creativiteit. Hoe dat zit, leggen we uit in dit artikel. 

 

Train je hersenen om creatiever te denken 


Schrijven met de hand is eigenlijk iets heel speciaals. Wij zijn de enige diersoort ter wereld die deze vaardigheid beheersen. Door de jaren heen zijn ze we zo ver geëvolueerd dat we in staat zijn om onze gedachtes op papier te zetten. Dit is bijzonderder dan het klinkt. Wanneer je Parker pennen koopt in de winkel sta je hier doorgaans niet echt bij stil, maar tijdens het schrijven worden de hersenen op een hele bijzondere manier geprikkeld. 

 

Je brein moet niet alleen in staat zijn om de gedachtes te vertalen op papieren, maar je moet ook nog in staat zijn om de juiste polsbewegingen te maken, je vingers op de juiste manier te houden en de toestroom van informatie te verwerken. Dit vraagt veel van het brein. Veel meer dan het doet wanneer je eenvoudigweg informatie op de laptop verwerkt. Tijdens het schrijven met een montblanc pen en papier is een samenwerking tussen zowel de linker- als de rechterhelft van het brein noodzakelijk. Hierdoor staat het gehele brein op actief. Dit stimuleert je om creatiever te denken. Iets wat tijdens het schrijven natuurlijk zeker van pas komt. 

 

Wanneer grijp je naar pen en papier? 

 

Laten we eerlijk zijn, een notitie maken in je smartphone of even aantekeningen maken op de laptop heeft natuurlijk ook veel voordelen. Je kunt immers veel sneller werken. Daarom is het goed om te weten wanneer je nu voor en lamy vulpen kiest en wanneer je deze inruilt voor een modern alternatief. 

 

Zo hebben onderzoekers bewezen dat het voor studenten tijdens hoorcolleges heel verstandig kan zijn om naar pen en papier te grijpen. Dit terwijl tegenwoordig menigeen met een opengeklapte laptop in de les zit om snel aantekeningen te kunnen maken. Tijdens een Amerikaans onderzoek zijn echter twee grote groepen studenten getest. De ene groep mocht tijdens een pittig hoorcollege enkel een laptop gebruiken en de andere pen en papier. Vervolgens werden ze getest op de informatie die ze hadden onthouden. Wat bleek? De respondenten die pen en papier hadden gebruikt waren veel beter in staat om de pittige stof te onthouden. Het vergt misschien wat meer werk, maar Waterman pennen kopen voor in de les heeft dus zeker zin. 

 

Ook wanneer je creatief moet denken tijdens het werk is het schrijven met pen en papier een aanrader. Bijvoorbeeld tijdens effectieve brainstormsessies. Omdat je brein geheel geactiveerd wordt tijdens het schrijven, levert dit vaak de meest interessante oplossingen en ideeën op. Plan daarom eens een brainstormsessie in en laat iedere aanwezige enkel een (vul)pen en notitieblok meenemen. Het resultaat zal je verbazen!

Ook interessant!