Home Wonen Kunst in keukens zijn ondergewaardeerd

Kunst in keukens zijn ondergewaardeerd

Door admin

Keukens inrichten is al een hele klus op zichzelf. Niet iedereen doet het dagelijks en er zijn nog best een aantal valkuilen waar je in kan trappen. Denk bijvoorbeeld aan een te grote keuken in een te kleine ruimte, maar ook een onjuiste indeling, verkeerde kleuren of een onjuiste hoogte van het werkblad. Maar wat we eigenlijk heel weinig terugzien in de keuken is kunst en dat is jammer. Want ook kunst zou een belangrijk onderdeel van de keukeninrichting moeten zijn.

Kunst in keukens is een breed begrip

Als je aan kunst denkt, dan denk je direct aan een groot schilderij dat aan de muur moet prijken. Maar kunst is breder dan een schilderij aan de muur. Daarnaast wordt er gelijk gedacht aan een duur kunstwerk, maar dat hoeft natuurlijk niet. Je kan ook voor een exemplaar gaan wat voor een klein budget is of zelfs kijken bij de kringloopwinkel. En je kan natuurlijk ook zelfs iets maken wat emotionele waarde heeft bijvoorbeeld.

Wat voor kunstwerken kan je plaatsen?

Eigenlijk is het woord ‘kunst’ een breed begrip en zo kan je hem ook interpreteren voor in de keuken. Kijk bijvoorbeeld eens voor een lamp of een ander opvallend meubelstuk voor in de keuken. Ook kan je juist kiezen voor antieke keukenapparatuur, zoals een waterkoker of een koffiezetapparaat. Dit geeft aan jouw ruimte direct een retro uitstraling en straalt iets van kunst uit. Door te kiezen voor de juiste kunst die past bij de omgeving, creëer je een eenheid. Stem alles op elkaar af en ga voor één duidelijke lijn zodat het niet een druk geheel wordt. Dan valt de kunst weer in het niet.

Als je op zoek wilt naar unieke kunst kan je gaan voor barkrukken die een kunstwerk op zichzelf zijn, voor een vaas met bloemen, voor schilderijen aan de muur, voor een lamp en zelfs voor speciale handgrepen. Trek de lijn van de kunst niet te ver door zodat de kitsch wordt, maar een beetje over de top is niets mis mee.

Keuken op maat van Superkeukens.nl

Let in keukens met kunst altijd op schade

Het is belangrijk dat kunstwerken geen schade oplopen in de keuken. Zeker kunstwerken kunnen gevoelig zijn voor schommeling in tempartuur en de hoge luchtvochtigheid. Maar ook vetaanslag kan een boosdoener zijn om schade te veroorzaken aan kunstwerken. Let daarom goed op waar je de kunst plaatst en dat dit niet te dicht bij de gootsteen of kookplaat is. Op die manier beperk je het risico en laat hem daarnaast regelmatig schoon maken om te voorkomen dat er blijvende schade ontstaat.

Keukens kan je dus heel mooi verfraaien met kunstwerken. Het is spijtig dat kunst in keukens wordt ondergewaardeerd en eigenlijk niet zo bekend is. Je hoeft niet direct een groot duur schilderij aan de muur te hangen, je kan ook kiezen voor iets wat kleiner en verfijnder is. Ook kan je kiezen voor accessoires als kunstwerk of juist een barkruk of stoel. Laat je fantasie de vrije loop en vergeet natuurlijk niet naar je budget te kijken.

Ook interessant!