Home Kunst in Beeld De overweging voor een gietvloer

De overweging voor een gietvloer

Door admin

Een gietvloer is een vloer die in meerdere lagen geplaatst wordt. Een laag wordt gegoten en met de hand afgewerkt. Nadat deze droog is, kan de volgende laag gegoten worden. Dit arbeidsintensieve werk dat dagen in beslag kan nemen omdat de lagen moeten drogen, levert een unieke vloer op. Gietvloeren zijn strak en modern en vereisen weinig onderhoud. Ze gaan doorgaans een kwart eeuw mee. Gietvloeren zijn ook ideaal voor vloerverwarming. Er zijn talloze opties voor kleuren en afwerkingen, maar er zit ook een prijskaartje aan. Het feit dat een gietvloer lang meegaat en slijtvast is, maakt meteen duidelijk dat het verwijderen van een gietvloer ook niet gemakkelijk is.

Verschillende soorten gietvloeren

Als je wilt investeren in een gietvloer, zijn er nog tal van keuzes die je kunt overwegen. Op Gietvloer.net vind je bijvoorbeeld polyurethaan of PU gietvloeren, epoxy gietvloeren, UV-gietvloeren, beton gietvloeren en woonbeton vloeren. Epoxy is stevig materiaal en geschikt voor zware belasting van bijvoorbeeld chemicaliën. UV-gietvloeren verkleuren niet. Een betonvloer is kindvriendelijk en heeft een zacht en warm oppervlak. Een PU vloer is licht elastisch, waardoor scheuren en barsten voorkomen worden. Woonbeton is een combinatie van PU en cement, het waterafstotende materiaal maakt het ideaal voor in huis, maar ook voor op de werkvloer.

De prijzen van verschillende vloeren

De prijs van een gietvloer is opgebouwd uit materiaalkosten, arbeidskosten en voorrijkosten. De eerste twee bepalen samen zo’n 95% van de prijs. De website https://www.gietvloeralmere.nl/ legt uit dat de grindvloer de meest goedkope optie is en de terrazzo het duurst, maar dat veel factoren een rol spelen in de prijsbepaling. Een voorbeeld van die factoren is de ondergrond van de vloer en de behandeling die hiervoor nodig is voordat de gietvloer gegoten kan worden. Een terrazzo gietvloer wordt gemaakt van een mix van marmerkorrels en cement en krijgt daardoor een luxueuze uitstraling. Zowel voor steentapijt als een troffelvloer worden grindkorrels verwerkt voor een uniek effect. De grindkorrels bij een troffelvloer zijn fijner.

Nog meer varianten gietvloeren

Een PU gietvloer heeft een gemiddelde prijs. Andere soorten vloeren zijn marmertapijt, mortex, cementgebonden vloeren, beton cire of kunststof vloeren. In een marmertapijt vloer wordt hars gemixt met marmerkorrels. Zowel mortex and cementgebonden vloeren hebben een stoer karakter. Bij mortex wordt cement gemixt met kalk, bij cementgebonden vloeren wordt cement gecombineerd met bindmiddelen en toeslagstoffen. Beton cire is vochtwerend en wordt gemaakt van natuurlijke materialen die een authentieke uitstraling geven. Een kunststofvloer kan in epoxy of PU worden gemaakt.

Ook interessant!