Home Kunst in Beeld Edelstenen kunst

Edelstenen kunst

Door admin
amethist

Edelstenen zijn er in diverse soorten, kleuren en maten en zijn erg gewild als kunstobjecten voor in huis, op kantoor of in andere ruimtes. Edelstenen zijn opgebouwd uit mineralen en bestaan vaak uit twee of drie soorten. Hoe krijgt een edelsteen zijn kleur, wat is het verschil tussen ruwe en gepolijste edelstenen en wat zijn geoden?

Hoe komt een edelsteen aan zijn kleur?

Zoals gezegd, bestaan edelstenen uit mineralen. Dit zijn vaste stoffen die vrij in de natuur voorkomen. Als de mineralen samenklonteren, groeien ze uit tot kristallen en vormen ze edelstenen.

Het is dus niet gek dat de kleur van een edelsteen wordt bepaald door de aanwezige mineralen. De hoeveelheid ijzer maakt een steen bijvoorbeeld lichter of donkerder paars en een diepblauwe kleur wordt veroorzaakt door koper. Een mineraal heeft niet altijd dezelfde kleur, dit kan per steen verschillen en afhangen van combinaties.

Ruwe en gepolijste edelstenen

Ruwe edelstenen zijn onbewerkt en dus precies zoals ze in de natuur of in de bergen verzameld worden. Voorbeelden hiervan zijn woestijnrozen uit de Sahara en roodbruine kubussen van pyriet.

Gepolijste edelstenen zijn wel bewerkt. Ze worden vaak in plakken gezaagd en vervolgens glad en glanzend gepolijst. Ook kunnen ruwe edelstenen lange tijd in een trommelmachine rondgedraaid worden met water en polijstpoeder. Door het tegen elkaar rollen van de stenen, slijpen ze hun eigen scherpe randjes er vanaf.

Geoden

Tot slot zijn er geoden, wat bolvormige stukken gesteente zijn. De stenen zijn hol van binnen en begroeid met kristallen. Vaak worden ze gevonden als steenknollen, die van de buitenkant helemaal niet op edelstenen lijken. Ze worden dan in tweeën gekraakt, zodat de kristallen aan de binnenkant aan het licht komt.

Een geode ontstaat door bellen lava of magma die na het stollen opgesloten zitten en een holle ruimte vormen. In deze holle ruimtes kunnen opgeloste mineralen neerslaan en kristallen vormen.

Gouden driehoek

De gouden driehoek is een combinatie van 3 edelstenen en kristallen, namelijk bergkristal, amethist en rozenkwarts. Deze stenen zijn energetisch verbonden met elkaar en versterken elkaar. Ze zorgen ervoor dat de energie in een ruimte gezuiverd wordt en balans en harmonie brengt.

ZoMa Opleidingen biedt diverse cursussen waarmee met edelstenen en kristallen gewerkt wordt. Neem maar eens een kijkje op onze website.

Ook interessant!