Home Kunst in Beeld Ik krijg hard water uit de kraan, hoe los ik dit op?

Ik krijg hard water uit de kraan, hoe los ik dit op?

Door admin

Waar veel gezinnen in Nederland tegenaan lopen, is dat er hard water uit de kraan komt. Dit heeft effect op de kwaliteit van het water, maar ook sanitair, huishoudelijke apparaten en de gezondheid van mensen. Wil je dus van hard naar zacht water gaan? In dit artikel leggen we je uit hoe je dit kunt oplossen.

Wat is hard water en wat doet het?

Hard water is kraanwater waar veel kalkdeeltjes in zitten. Het verschilt per regio hoe hard het water is wat uit de kranen komt. Hard water kun je gewoon drinken, maar omdat er veel kalk in het water zit, merk je dit bijvoorbeeld aan jouw huishoudelijke apparaten en sanitair. Wanneer er veel kalk in het water zit zul je sneller kalkaanslag krijgen in bijvoorbeeld de badkamer of douche. Je merkt dit ook aan waterkokers of strijkbouten. Na verloop van tijd ontstaat er een moeilijk te verwijderen kalkaanslag, die steeds terugkeert omdat de oorzaak niet wordt weggenomen. Veel kalk in het water kan ook effect hebben op je huid: wanneer je doucht met hard water merk je dit aan je huid. Deze kan droog en trekkerig aanvoelen en kan zelfs eczeem veroorzaken! Merkt u dat u veel last ondervindt van hard kraanwater? Dan is een waterontharder misschien wel iets voor u. U kunt een waterontharder kopen om het harde water om te zetten naar zacht kraanwater. Dit heeft een positief effect op uw gezondheid en op uw sanitair en huishoudelijke apparaten.

Heeft hard water iets met de waterdruk in mijn huis te maken?

Nee, de waterhardheid staat los van de waterdruk in huis. De waterdruk heeft betrekking op de hoeveelheid water die er uit de kraan komt. Wanneer de druk te laag is, kan het voorkomen dat je bij opendraaien van een kraan of douche ineens (bijna) geen water meer uit de kraan krijgt. Dit zie je ook wel eens gebeuren wanneer iemand douched in huis, en er tegelijkertijd ergens anders in het huis een kraan wordt opengedraaid. Wanneer dan bij één van de twee er minder water uit de kraan komt, is er sprake van een lage waterdruk. Wanneer de waterdruk weg is uit je huis, kun je dit oplossen met een drukverhoger. 

Hoe kan ik hard water omzetten naar zacht water?

Je kunt een waterontharder laten plaatsen waardoor je zacht water uit je leidingen krijgt. Hiervoor kun je een waterontharder van Soft Water Systems laten installeren. Je kunt dit gemakkelijk zelf regelen via hun site, of telefonisch een afspraak inplannen. 

Wat zijn de voordelen van zacht water?

Een groot voordeel hiervan is dat je geen kalkaanslag meer krijgt op kranen en ander sanitair. Apparaten zoals waterkokers zullen ook langer meegaan omdat er minder kalkaanslag door water ontstaat. Daarnaast zullen je huid en haar ook beter aanvoelen na douchen en handen wassen. Je huid voelt namelijk zachter aan, en je hebt minder shampoo en zeep nodig voor hetzelfde effect. Hetzelfde geldt voor waspoeder. Met zacht water zul je minder grote hoeveelheden nodig hebben om te wassen. Deze eenmalige investering betaalt zich dus zowel op de korte als lange termijn uit.

Ook interessant!