Home Kunst in Beeld Kunst in huis, wat zijn de trends voor 2020?

Kunst in huis, wat zijn de trends voor 2020?

Door admin

Je kunt op veel manieren een andere draai geven aan je huis. Nieuwe meubelen, een ander kleurtje op de muur of een persoonlijke favoriet: wat nieuwe kunstwerken in de kamer! Kunstwerken klinkt als een zwaar woord, maar bij kunstwerken hoef je natuurlijk niet gelijk aan Rembrandt-achtige werken te denken. Er is namelijk ontzettend veel mogelijk op kunstgebied. Er komen dagelijks nieuwe gave dingen op de markt. Smaken verschillen enorm en dat is terug te zien in vrijwel alle interieurs. Datzelfde geldt voor interieurbudgetten. Gelukkig hoeft dit totaal geen belemmering te zijn en is er voor iedereen wat te vinden.

Mocht je eens wat nieuws willen proberen, dan heb je hier wat trends die je in 2020 nog vaak tegen gaat komen. Doe er je voordeel mee!

Varieer en mix!

Afgelopen jaar leek het alsof mensen wat meer durfden te combineren. Dat zet komend jaar alleen maar door. In alle variatie wordt er niet meer gezocht naar wat bij elkaar past, maar wat eigenlijk juist niét bij elkaar past. Wat op het eerste gezicht (of beter gezegd: bij de eerste gedachte) bij elkaar afstoot blijkt vaak goed bij elkaar te kunnen. Dit ga je in 2020 dan ook steeds vaker terug zien. In plaats van strak op elkaar afgestemde ontwerpen waarbij kunstwerken soort van samensmelten krijg je meerdere, in het oog springende werken of objecten.

Minimalisme

De Scandinavische interieurstijlen duiken in steeds meer huizen op. Deze minimalistische ontwerpen vragen om gave kunstwerken. Strakke lijnen, rust en eenvoud typeren deze interieurs. Dat biedt mooie kansen voor een strak schilderij aan de muur of beeld in de hoek. Hier ga je steeds meer felle kleuren in terugzien, waardoor het contrast tussen het rustige interieur en het opvallend kleurrijke item meteen kenbaar wordt. Een echte ‘eyecatcher’ dus, zoals dat vaak wordt genoemd!

Staande en liggende kunst

2020 wordt gekenmerkt door het niet volgen van de ongeschreven regels. Schilderijen hoeven dus ook niet meer per se aan de muur. Er worden steeds vaker nieuwe plekken gezocht voor prints en schilderijen. Zo staan ze steeds vaker op een kastje of op de grond. Nu is het natuurlijk overdreven om te zeggen dat deze trend tegen alle stromingen in gaat, maar een mooie trend is het wel.

Ook wordt er steeds vaker kunstig omgesprongen met standaard items in huis. Denk aan motiefjes en patronen in het tapijt, maar ook een vloerkleed dat in plaats het standaard plekje op de grond aan de muur wordt gehangen. Vooral de tapijten ga je in 2020 weer veel tegenkomen. Een kunstig tapijt mag best onder het kopje kunstwerken in huis worden geplaatst. Vooral de handgemaakte modellen!

Natuurlijke kunst

Ooit eens gedacht aan een planten, of bladerenmuur in je woonkamer? Je zag het afgelopen jaar al eens voorbij komen als resultaat van de plantentrend in de interieurwereld. Steeds vaker werd natuurlijk groen het onderwerp van een kunststuk. Geen schilderijen van bloemen en planten. Nee échte bladeren en écht hout aan de muur. Soms zelf mooi verpakt in een lijst, net als een echt kunstwerk.

Het is al eerder ter sprake gekomen, maar het kan niet genoeg benadrukt worden dat smaken verschillen. Daarnaast verandert je smaak van tijd tot tijd. Iedereen moet kopen wat hij of zij zelf mooi vindt. Dat is geen trend, maar een regel. Ben je benieuwd naar welke andere interieurtrends je in 2020 terug gaat zien? Hou dan vooral woon- en interieurwinkels en websites als Woonspecialist in de gaten!

Ook interessant!