Home Kunst in Beeld Tips voor het ontwerpen van je tuin

Tips voor het ontwerpen van je tuin

Door admin

Heb je altijd al je tuin willen ontwerpen? Wellicht is het altijd wel je droom geweest om een kunstwerk te maken van je tuin. Zo creëer je je steeds meer je droomhuis! In dit artikel staan enkele zaken waar je rekening mee moet houden bij het ontwerpen van je tuin.

Heb je een kadastrale kaart nodig?

Je kiest voor een kadastrale kaart als je onder andere wilt weten wat de precieze grenzen zijn van een bepaalde omgeving. Ook is het handig om huisnummers, straatnamen en overige kenmerken van het gebied op te zoeken. Het Kadaster heeft bij ieder stuk grond de grenzen gemeten en aan de hand daarvan een nummer toegekend.

Indien je een uittreksel aanvraagt krijg je twee kaarten, namelijk de kadastergegevens en de omgevingskaart. Met de eerstgenoemde kaart kan je snel zien hoe het gebied zich verhoudt tot je omgeving. Zo zie je snel hoe de grenzen lopen. Verder weet je met de omgevingskaart snel hoe het gebied zich verhoudt tot de rest van de omgeving.

De grenzen van je woning kunnen, door het maken van een kunstwerk, wijzigen. Deze grenzen worden geregistreerd door het Kadaster. Als je niet precies weet hoe de grenzen lopen van je tuin en je besluit om om aan de rand van je woonerf een kunstwerk te maken dan is het raadzaam om een landmeter hiernaar gaat kijken. Door het Kadaster vooraf in te schakelen voorkom je dat je achteraf ruzie krijgt met je buren.

Welke vorm moet je kunstwerk hebben?

Bedenk verder ook de structuur van je lijnen. Wil je bijvoorbeeld een C-lijn, een driehoek of liever een cirkel? Teken je ontwerp uit en let hierbij goed op de verhoudingen. Meet je ruimte op en maak een tekening op schaal. Misschien vind je het wel een goed idee om meerdere vormen met elkaar te combineren. Het is verstandig om van je tekening een aantal kopieën te maken. Zo kan je veel schetsen maken van je ideale ontwerp!

Laat je inspireren!

Verder is het raadzaam om alvast grote opvullende plekken in je tekening op te nemen. Overleg met je naasten wat je graag in je tuin zou willen hebben. Denk bijvoorbeeld aan een heg, bestrating, een overdekt terras etc. De kleinere gebieden die overblijven kan je mooi opvullen met leuke planten. Laat je je hiervoor inspireren door je in te lezen in de tuinbladen en afleveringen te bekijken op Eigen Huis & Tuin.

Vergeet niet: Less is more! Je tuin hoort wel rustig te ogen en één bepaalde uitstraling te laten terugkomen.
Een duurzame tuin

Misschien heb je er niet veel mee of vind je het juist belangrijk. In ieder geval: door duurzame maatregelen te nemen wordt de waarde van je woning meer waard. Laat daarom bijvoorbeeld je tuin verlichten met zonnepanelen en kies voor voldoende groen.

Uiteraard is het helemaal aan jou hoe je van je tuin een kunstwerk maakt. Door van je tuin een kunstwerk te maken creëer jij je ideale droomhuis!

Ook interessant!