Home Kunst in Beeld Van je tuin een kunsttuin maken

Van je tuin een kunsttuin maken

Door admin

De tuin is vaak een plek waar veel mensen graag in de lente en zomer veel tijd in doorbrengen, ze zijn dus ook bereid om hier veel tijd en moeite in de steken om ervoor te zorgen dat de tuin er piekfijn uit ziet. Veel mensen zetten vaak veel kunstvoorwerpen in de tuin en willen dat de tuin een bepaald thema of sfeer heeft, wij geven een aantal tips om van je tuin een echte kunsttuin te maken.

De abstracte kunsttuin

Dit is misschien wel de meest voorkomende soort tuin in Nederland, en dat is niet voor niets. Een abstracte tuin maakt heel veel gebruik van rechte lijnen en vormen, dit zorgt er voor dat het heel rustig aan voelt. Je kan dit al heel makkelijk doen door een rechthoekige vijver te plaatsen met daarnaast een rechthoekig grasveld en alle omliggende perken rechthoekig te maken. Deze perken kan je mooi aankleden met bloeiende planten die je kan kopen bij alle tuincentra’s of kwekers, bijvoorbeeld bij Kwekerij de Groot. Het gebruik van coniferen of andere bewerkbare planten en deze vierkant te knippen draagt hier al erg sterk aan bij. Met de abstracte tuin krijg je een beetje het idee van de bekende Nederlandse schilder Pieter Mondriaan, het terugbrengen van muurdecoratie met daarop één van zijn schilderijen is iets wat goed bij de tuin past. Je hebt natuurlijk ook heel veel verschillende beeldjes en andere kunstvormen die heel abstract zijn, het laten terugkomen van deze kunst is ook iets wat zeer goed bij de tuin past. Om de stilte te doorbreken kan je een waterornament plaatsen in het midden van de tuin, buiten dat er heel veel zeer fraaie waterornamenten zijn heeft het geluid van water ook een psychisch effect op mensen, het kan namelijk heel rustgevend werken.  

Een thematuin

Dit is een zeldzamer iets, een tuin die in een speciaal thema is ingericht. Er zijn mensen die bijvoorbeeld fan zijn van allerlei sprookjes of van het pretpark De Efteling, er zijn veel tuinen in Nederland die hierop ingericht zijn. Hierin staan bijvoorbeeld veel beelden en andere attributen die over deze sprookjes gaan. Vaak zijn er in tuincentra’s al beelden te koop, anders zijn deze bij speciale webshops wel te bestellen. Attributen van de efteling zijn vaak wat lastiger om aan te komen, maar het is zeker mogelijk.

Plantkunst

Buiten het gebruik van beeldjes, waterornamenten, muurdecoraties, lichtdecoraties etc. Kan je natuurlijk ook gewoon gebruik maken van planten om een tuin er mooi te laten uitzien. Buxus planten zijn hier zeer geschikt voor, deze planten zijn heel stevig, hebben een mooie groene kleur, zijn winterhard en kunnen in allerlei vormen gesnoeid worden. Buxus wordt over de gehele wereld ontzettend veel gebruikt omdat je er een tuin heel mooi mee kan maken. Iedereen heeft deze planten wel eens zien staan in andere tuinen of tuincentra. Buiten de bekendere ronde, vierkante, ovale, rechthoekige, puntige en cilinder vormen, kan je buxus ook via een soort mal een speciale vorm laten aannemen, bijvoorbeeld van een bepaald dier, een liggend mannetje of juist van een auto. Hele tuinen kunnen hiermee naar wens gevormd worden.

Ook interessant!