Home Tuin Je eigen droomtuin realiseren

Je eigen droomtuin realiseren

Door admin

Heeft het jou altijd al gaaf geleken om een eigen droomtuin te realiseren? Haal de tuin bij je woning leeg en start met het ontwerpen van een tuin die qua indeling en stijl naadloos aansluit op jouw wensen. Denk na over de loungeset die je straks terug wilt laten komen op het terras, over het speelhuisje voor je kinderen en mogelijk zelfs over een eigen zwembad of jacuzzi! Bij het realiseren van je droomtuin dien je met tal van verschillende factoren rekening te houden. Uit welke materialen tuinmeubelen kun je kiezen? Wat zijn de voor- en nadelen van bijvoorbeeld houten- en aluminium tuinmeubelen? In welke periode bloeien de verschillende soorten planten en heesters, die je straks wilt gaan gebruiken in de borders van je droomtuin? Het zijn slechts voorbeelden van vragen die je jezelf zou moeten stellen bij het inrichten van een droomtuin. 

Start met het uitwerken van een plattegrond 

Het realiseren van een droomtuin begint bij het uitwerken van een plattegrond. Bepaal vooraf met je partner en kinderen welke elementen in ieder geval terug moeten komen in de tuin. Mogelijk droomt je partner van een eigen moestuin, willen je kinderen al tijden een zandbak in de tuin en ben je zelf weg van een mooie border met verschillende soorten rozen. De inventarisatie van deze elementen vormt de basis van het verdere ontwerp van je droomtuin. Teken ze alvast in op de plattegrond, om te kijken hoeveel ruimte je nog over hebt. 

Door met verschillende hoekjes in de tuin te werken, laat je de tuin groter ogen. Denk bijvoorbeeld aan een mooi ijzeren rek in de tuin, waar je verschillende klimplanten tegenaan kunt laten groeien. Het zorgt voor een natuurlijke afscheiding tussen het terras en een moestuin of gazon. Niet alleen lijkt de tuin hierdoor groter, ook maakt het de tuin groener. 

Denk na over de verschillende stijlen voor een tuin 

Men zegt vaak dat de tuin het verlengde is van de woonkamer. Logisch, want in de zomermaanden neem je liever plaats op je loungeset buiten dan op de bank binnen. Om te voorkomen dat de tuin erg afsteekt bij de woonkamer, is het belangrijk de gekozen stijl in huis te laten passen bij de stijl die je in de tuin gebruikt. Voor tuinen heb je de keuze uit een breed scala aan stijlen. Ga je voor een typisch Nederlandse tuin, of wellicht voor een meer klassieke stijl? Onder meer in Engeland wordt vaak voor zo’n klassieke stijl met grote keien gekozen. Ook een industriële of bijvoorbeeld mediterrane stijl behoren tot de mogelijkheden. Kijk alvast eens op het internet, om inspiratie op te doen voor je eigen tuin. Het geeft je een goed beeld van de diverse stijlen waaruit je kunt kiezen. 

Vul de borders met verschillende planten en heesters 

Je droomtuin begint steeds meer vorm te krijgen. Nu is het zaak om de borders op de plattegrond van je tuin te vullen met verschillende soorten planten en heesters. Hierbij is het belangrijk te letten op de periode waarin ze bloeien, zodat je het hele jaar door van de tuin kunt genieten. Het zou zonde zijn, wanneer de tuin alleen in de zomer in bloei staat. Het is ook verstandig om deze borders te voorzien van een geautomatiseerde beregeningsinstallatie.

Ook interessant!